Konserter

Biljetter - köps via Ticketmaster eller vid entren till varje konsert (i mån av plats).

Festivalpass gäller vid samtliga konserter och finns för 150 kr/barn & 600 kr ordinarie.





Förtäring:

RAVINEN: se https://www.ravinenkultur.se/

In Between 2024, biljettsläpp 1 maj!

Lyrisk jazz och mer!

Chick Corea - ett musikaliskt porträtt 

25 juli, 18.00, Ravinen Kulturhus, Båstad

Chick Corea - den store amerikanske jazzpianisten, dog den 9 februari 2021. Hans betydelse inom modern jazz är svår att överskatta och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Han var in i det sista verksam både som kompositör och musiker.
Chick Corea skrev och spelade så mycket mer än vad som traditionellt passar in under bergeppet 'jazz'. Hans musik kan dofta av spansk folkmusik, funk eller rock och ibland faktiskt ren kammarmusik... och inte sällan en blanding av allt samtidigt och däremellan. En sann genreöverskridare!


Denna hyllningskonsert fokuserar på hans kanske lite mindre kända kammarmusik, bl.a hans stora "Lyric suite for sextet" från 1982, hans stråkvartetter från sviten "The Adventures of Hippocrates" som beställdes av Santa Fe Chambermusic festival 1994. När vibrafonisten Roger Svedberg tillsammans med "Armando kvartetten" från Norrlandsoperan och den spanske pianisten Adrian Moncada äntrar scenen i sommar kan vi utlova en vital, utmanande, virtuos och spännande afton!


Program:

Lyric suite for sextet

The adventures of Hippocrates ( sats 1,2,5)

3 duos för piano och vibrafon

Mozart goes dancing


Musiker:

Roger Svedberg, Vibrafon

Adrián Moncada, piano

Armandokvartetten;

Clara Bjerhag, violin

Pontus Björk, violin

Malgorzata Blaszzyk, viola

Björn Risberg, cello

Oändlige Johann Sebstian!

Tusen aspekter av en mästare!

26 juli, 18.00, Ravinen Kulturhus, Båstad

Välkommen till en kväll som låter er uppleva J.S Bach på ett sätt ni aldrig har gjort förut! Upplev världssuccén Infinite Bach med violinisten Christian Svarfvar och kammarensemble!


"Allt drivet av ett utsökt musicerande... Att ”Infinite Bach” redan blivit en hit på strömningstjänsterna känns självklart.”

Martin Nyström, Dagens Nyheter


"En känsla av en fartfylld äventyrsfilm... Modet som Johan Ullén visar när han tar sig an Bachs musik på ett sätt som ingen annan tidigare gjort är tankeväckande och utmanande.För det här är fortfarande Bach i sin renaste form - men ändå inte."

Carl-Henrik Malmgren, Opus Magasin


"Guldkanten på det hela sätts av Christian Svarfvars bländade tonfagra, mångfasetterat uttrycksfulla och emotionellt inlevelsefulla spel, som inte lämnar något övrigt kvar att önska.”

Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet


Innan paus serveras vi som förrätt en rad kammarmusikstycken, både original och omtolkningar av, såväl som hyllningar till J.S. Bach. Alla dessa stycken leder oss fram till det stora verket Infinite Bach skriver av Johan Ullén som spelas efter paus. Kompositören skriver om sitt verk:


Vi har använt delar av originalet och loopat, vänt och vridit, lagt till harmonik och tagit bort. Ibland är det så lite som 24 takter som fått stå som fundament för en hel sats, ibland börjar det i Bachs original för att sedan fly ut ur det, ibland börjar musiken med en lång startsträcka som svävar iväg - för att slutligen landa tryggt hemma hos Bach. Originalmusiken är omarbetad och korsbefruktad med en slags populärmusikalisk estetik och harmonik - alltid med ena foten kvar i originalet. 

Alla har vi ju favoritögonblick i musikstycken vi gillar: ofta sitter man och väntar/längtar efter just de där himmelska ögonblicken i ett långt klassiskt verk. Och lika underbart extatiska som korta, flyr dessa ögonblick förbi i musikens ström. Idén med Infinite Bach är att få vila i det där härliga, stanna en extra stund.


När Christian presenterade idén med Infinite Bach var det som att slå in en öppen dörr: jag har nog aldrig varit med om att komponera så snabbt och med en så oreserverad glädje.

Johan Ullen, kompositör

Musiker:

Christian Svarfvar, soloviolin


Clara Bjerhag, violin 1

Pontus Björk, violin 2

Minna Svedberg Feldtmann, viola

Björn Risberg, cello

TBA - Kontrabas

Adrián Moncada, cembalo

David Härenstam, gitarr

Stefan Klaverdal, elektronik

Drömmar och fågelsång

Meditationskonsert

27 juli, 11.00, Tåstarps Kyrka, Ängelholm

Ett fängslande och egensinnigt tonsättarskap
Aftonbladet


Hypnotiskt skimrande...

Dagens Nyheter


Något värdefullt i vår tid

Kammarmusiknytt


Vad kan vara bättre än att börja dagen med en meditativ konsert i den vackra Tåstarps kyrka från 1100-talet? Meditativ musik kan vara många olika saker, men här inbjuds du som lyssnare att sluta ögonen och glida bort, eller också att lyssna på mjuka klanger i både kompositioner och improvisationer av Stefan Klaverdal. Flera av styckena tar sin utgångspunkt i naturfenomen, fågelsång, bygden kring Bjäre och mycket annat.

Konserten är också gratis!


Musiker:

Stefan Klaverdal, ljudkonst

David Härentam, gitarr

Helena Ek, sång

Peter Janson, kontrabas


I samarbete med Hjärnarp-Tåstarps församling

Hur klingar poesi?
Från Lasse Lucidor till Bruno K Öijer
 

27 juli, 15.00, Ravinen kulturhus, Båstad

Denna egnsinniga och fantatiska duo utgörs av Helena Ek & Peter Janson. På lördagens konsert på Ravinen möter de en annan framgångrik duo som turnerat i stora delar av världen, gitarrduon The Ghotenburg Combo. För vana In Between- besökare, är detta ett kärt återseende då duon spridde sin musikaliska magi här redan 2021 till stående ovationer. Som om inte detta vore nog ansluter även festivalens konstnärliga ledare Stefan Klaverdal och David Härenstam för ett uruppförande för denna udda sextett!


Under konserten får du uppleva hur det kan låta när olika tiders poesi och musik krockar, berikar varandra och kanske rent av  sammansmälter till något nytt, självklart och spännande!


Jazz och improvisationsmusikern Peter Janson och Helena Ek, känd för sina tolkningar av tidig musik och folkmusik presenterar “Från Lasse Lucidor till Bruno K Öijer”. Här möter vi tonsatta dikter av Lasse Lucidor, C. M. Bellman, Cornelis Vreeswijk och nyskriven musik till texter av Sonja Åkesson, Lina Ekdahl, Kristina Lugn och Bruno K Öijer blandat med folklig poesi och musik.


Duon har förutom gruppens egna turnéer och konserter bland annat samarbetat med komponisten Karin Rehnqvist, flöjtisten Göran Månsson och flamencogitarristen Afra Rubino.


Musiker:

Helena Ek, sång

Peter Janson, kontrabas


Gäster

The Ghotenburg Combo:
David Hansson, gitarr

Thomas Hansy, gitarr

Stefan Klaverdal, ljudkonst

David Härentam, gitarr

Familjekonsert: Historielyssnarna!

28 juli, 12.00, Ravinen kulturhus, Båstad

Efter Historieätarna …nu kommer Historielyssnarna! Välkomna till en rolig konsert för alla barn, ungdomar och glada vuxna!


Vad sjöng man på Gustav Vasas tid? Varifrån kommer sångerna som Pippi, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga sjunger? Vem var den där Bellman? Hur kan det komma sig att några av världens mest kända låtar är skrivna i lilla Sverige? Och visste du att mycket av det vi kallar för Svenskt idag egentligen kommer från helt andra delar av världen?


2015 skapade The Gothenburg Combo ”The History of Swedish Music”, en utställning på The American Swedish Institute i Minneapolis i USA som upplevdes av över 100 000 besökare. Utifrån den utställningen har Combo nu skrivit en rolig och tänkvärd barn och ungdomsföreställning om Sveriges musik!
David Hansson och Thomas Hansy i The Gothenburg Combo spelar sig igenom Sveriges historia och tar dig med på en svindlande resa: med bara två akustiska gitarrer lockar Combo fram allt från näverlurar, trummor och synthar till fioler, kontrabasar och trumpeter! De landar i Karolinernas 1700-tal, i en fäbod i Dalarna, i ABBA:s glammiga 70-tal och-givetvis-mitt i vår egen samtid! Combo sätter musiken i ett historiskt perspektiv och visar hur allt hänger samman. Du får också vara
med och sjunga och lära dig några folkdanssteg.


The Gothenburg Combo är en av Sveriges mest bejublade ensembler: med två akustiska gitarrer och en sällsynt scenutstrålning har de trollbundit både publik och kritiker på sina turnéer världen. De har över åren gett mer än 500 skol- och förskolekonserter för ungdomar mellan 5 och 16 år.


Musiker:

The Ghotenburg Combo:
David Hansson, gitarr

Thomas Hansy, gitarr

Hur låter en bok?

The Ghotenburg Combo med gäster!

28 juli 15.00, Ravinen kulturhus, Båstad

Hur låter Robinson Kruse av Daniel Defoe i toner? Eller Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien? Och hur klingar Yoko Ono, Edith Södergran och Paul Austers texter översatta till musikens språk?


Hur låter en bok? The Gothenburg Combo har varit helt uppfyllda av denna frågeställning de senaste åren. Att översätta litteraturen till en melodi, till en klang, en ljudande upplevelse. Det började med Gothenburg Combo’s egna kritiker-hyllade skiva (och komposition) ”Seascapes” byggd på duons Jules Vernes ”En Världsomsegling Under Havet”.


-Hur kan musik påverka din upplevelse av ett litterärt verk? Hur kan ett litterärt verk påverka din upplevelse av musik? Målet är att väcka nyfikenhet och upptäckarglädje inför nya upplevelser: Jag vill läsa mer! Jag vill lyssna mer!


Sedan dess har The Gothenburg Combo haft den stora glädjen att få inte mindre än 34 (!)helt nyskrivna stycken från några av Sveriges främsta kompositörer inom flera olika genrer! Flera av dessa får ni möta på denna konsert med en av världens främsta gitarrduos och en rad gäster från den gågna musikveckan på Ravinen!


Musiker:

The Ghotenburg Combo:
David Hansson, gitarr

Thomas Hansy, gitarr


Gäster:

Helena Ek, sång

Peter Janson, kontrabas

Stefan Klaverdal, ljudkonst

David Härentam, gitarr


Stumfilm med Livemusik!

31 juli 15.00 (preliminär tid), Ravinen kulturhus, Båstad

Livemusik till den 100 år gamla expressionistiska numera kultförklarade stumfilmen "Die stadt ohne Juden" med två prisbelönta amerikanska musiker!

Filmen är en framtidsvision baserad på en bok med samma titel som 1924 förutspådde konsekvenserna av Nazisternas maktövertagande i Tyskland. Författaren blev mördad strax efter att filmen hade premiär och filmen förbjöds 1933 men återupptäcktes på 1990-talet.


Eftersom det är en stumfilm framförs den som ofta i början av 1900-talet, med levande musik som förstärker och kommenterar handlingen. De amerikanska musikerna är på unikt Sverigebesök: Donald Sosin har flera gånger fått pris - i olika länder - som "världens bästa stumfilmspianist". Alicia, Svigals, fiol, startade New York-baserade "The Klezmatics", ett av världens mest berömda klezmerband och anses av många som en av världens bästa klezmerviolinister!



Musiker:

Donald Sosin, piano

Alicia Svigals, violin


I samarbete med Tokalynga och Teater Albatross


Tidigare Konserter


2023

11 juli Waileth/Bardon och Klaverdal, Naturen är nära

Hjärnarps kyrka utanför Ängelholm

Medverkande:

Emelie Bardon, dans

Elin Waileth, dans

David Härenstam, gitarr

Stefan Klaverdal, piano, orgel och elektronik


12 juli Peaceful Organ-meditativa improvisationer för en orolig tid med Gunnar Idenstam

Hjärnarps kyrka utanför Ängelholm

Konserten var en del av Skånes Orgelveckor (50 konserter i 25 kyrkor)


13 juli Annasara Lundgren med ensemble, Omsluten av kärlek

Hjärnarps kyrka utanför Ängelholm

Medverkande:

Annasara Lundgren - piano och sång

Stina Jansson, violin

Gerda Homquist, cello

Minna Weurlander - Ackordeon

David Härenstam - Gitarr

Stefan Klaverdal - ljudkonst


14 juli Minna Weurlander och David Härenstam, Midnasttssånger

Hjärnarps kyrka utanför Ängelholm
Medverkande:

Minna Weurlander - Accordeon

David Härenstam - Gitarr

Stefan Klaverdal - ljudkonst


15 juli Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, Vi kommer alltid att leva!

Lördagen den 15 juli kl 15.00, RAVINEN kulturhus utanför Båstad

Medverkande:

Louisa Lyne – sång
Edin Bahtijaragic – dragspel och cajon
Irina Binder – fiol
Anna Thorstensson – cello
Marcus Gunnarsson – gitarr
Anders Thorén – piano
Johnny Åman – kontrabas

Stefan Klaverdal - ljudkonst


16 juli Falling - en nyskriven akrobatikopera i konsertformat

Söndagen den 16 juli kl 15.00, RAVINEN kulturhus utanför Båstad

Medverkande:

Agnes Wästfelt, unga Amanda

Lisa Hansson, gamla Amanda

David Härenstam, gitarr

Iryna Serotyuk, Ackordeon

Musik: Stefan Klaverdal
Libretto: Lisa Hansson


2022

Skira klanger, Peter Knudsen med gäster

Torsdag 7 juli, kl. 19.00, Ravinen kulturhus i Båstad

Peter Knudsen, piano

Svante Söderqvist, kontrabas, cello

Stefan Klaverdal, ljudkonst och komposition

David Härenstam, klassisk gitarr


Dagen Svalnar, Edith Södergran i dikt & ton: Stina Ekblad med gäster

Fredag 8 juli, kl. 19.00, Ravinen kulturhus i Båstad
Stina Ekblad, recitation och sång

Negar Zarassi, sång

Peter Fridholm, tvärflöjt

Lauri Antila, kontrabas

Stefan Klaverdal, ljudkonst och komposition

David Härenstam, klassisk gitarr


Frukostkonsert med naturlyrik, Johan Magnus Sjöberg med gäster

Lördag 9 juli kl 10.00, Hjärnarps kyrka

Johan Magnus Sjöberg, orgel
Negar Zarassi, sång

David Härenstam, gitarr

Stefan Klaverdal, ljudkonst


Talang!

Lördagen den 9 juli kl 15.00 (ca 45 min), Heagården utanför Ängelholm

En konsert för speciella människor!

Bengt-Åke Bengtsson, presentation

Negar Zerassi, sång

Susanna Levonen, sång

Nils-Erik Sparf, violin

Johan Magnus Sjöberg, piano

Peter Knudsen, jazzpiano

Peter Fridholm, tvärflöjt

Lauri Antila, kontrabas

Stefan Klaverdal, ljudkonst och komposition

David Härenstam, klassisk gitarr


Piazzollas Sånger! Susanna Levonen & Nils-Erik Sparf med gäster

Lördagen den 9 juli kl 19.00, Heagården utanför Ängelholm

Susanna Levonen, sång
Nils-Erik Sparf, violin

Peter Fridholm, tvärflöjt

Lauri Antila, kontrabas

David Härenstam, klassisk gitarr och musikarrangemang


La Grande Finale, Negar Zarassi med gäster!

Negar Zarassi, sång

Susanna Levonen, sång
Nils-Erik Sparf, violin

Per-Erik Andersson, violin
Johan Magnus Sjöberg, piano
Peter Fridholm, tvärflöjt
Lauri Antila, kontrabas
Stefan Klaverdal, ljudkonst och komposition
David Härenstam, klassisk gitarr


2021

Longing for the Past: Vietnamese love songs from times of war

Fredag 30 juli, kl. 18.00, Heagården

The Six Tones

Lina Nyberg, jazzsång

Stefan Klaverdal, ljudkonst

David Härenstam, gitarr


Tango för Enbenta

Gothenburg Combo med jazzsångerska Lina Nyberg och jazzgitarristen David Stackenäs

Fredag 30 juli, kl 20.00, Heagården


Naturens sånger

Lördagen den 31 juli kl 15.00, Hjärnarps kyrka

Marianne Thomsen Clement, flöjt

Lydia Holmlund, klarinett
Stefan Klaverdal, dator och piano

David Härenstam, gitarr


Acta Lapponica

Lördagen den 31 juli kl 18.00, Heagården

Weberkvartetten

David Härenstam, gitarr

Minna Weurlander, accordion

The Gothenburg Combo


Piazolla 100 år! Minna Weurlander med gäster!

Minna Weurlander, accordion

Gothenburg Combo: Thomas Hansy & David Hansson, gitarr

Weberkvartetten

David Härenstam, gitarr

Stefan Klaverdal, ljudkonst


2020

All in Twilight

Fredag 17 juli kl. 19.00, Hjärnarps kyrka

Peter Knudsen, piano

David Härenstam, gitarr

Stefan Klaverdal, ljudkonst


Re:imagined classical - Romanser

Lördag den 18 juli kl 14.00, Hjärnarps kyrka

Lisa Hansson, sång, text

Stefan Klaverdal, orgel, piano, dator

David Härenstam, gitarr


Otherworldly vocals

Lördag 18 juli, kl. 20.00, Hjärnarps kyrka
Iris Bergcrantz Kvartett

Peter Knudsen, piano

David Härenstam, gitarr


Gudstjänst

Söndag 19 juli, kl. 10.00, friluftsgudstjänst vid Tåstarps kyrka

Peter Knudsen & Stefan Klaverdal, piano


Neoclassical
Söndag 19 juli kl 16.00, Hjärnarps kyrka

New Tide Orquesta


Nu är tid att leva!
Lördag 19 september, kl. 20.00, Hjärnarps kyrka

Åsa Jinder, sång och nyckelharpa

David Härenstam, gitarr

Leif Jordansson, gitarr

Mats Dimming, bas

Stefan Klaverdal, ljudkonst


annual growth rings

Söndag 20 september, kl 14.00, Hjärnarps kyrka

Mats Eden, violiner

Stefan Klaverdal, dator


Re:imagined classical 2 - Beethovens 9:a
Söndagen den 20 september kl 16.00, Hjärnarpskyrka

The Great Learning Orchestra

unsplash